Tävla och vinn en F-150

Vinn en Ford F-150 hos Texas Longhorn! Läs mer

Ford River Rouge Plant

En ikon inom bilindustrin


I hjärtat av staden Dearborn, i Michigan, ligger en av världens mest berömda bilfabriker: Ford Motor Companys River Rouge Plant, eller Dearborn Truck Plant som den numera formellt heter. River Rouge Plant, eller kort och gott bara ”The Rouge”, är en av världens mest kända och anrika bilfabriker, och en ikon i biltillverkningens historieskrivning. Dessutom är det födelseplatsen för varje unikt exemplar av världens mest sålda pickup, Ford F-150.

River Rouge Plant uppfördes 1917 och blev snabbt en av världens största och mest avancerade industrier. Anläggningen designades enligt Henry Fords vision om att göra revolution inom tillverkningsindustrin, genom att vara självförsörjande och att kunna omvandla råmaterial till färdiga fordon – tillverkning från ax till limpa. Detta banbrytande arbetssätt minskade kostnaderna och ökade effektiviteten avsevärt.

 

Att River Rouge Plant har blivit en ikon i bilvärlden är ingen överraskning. Fabriken representerar mer än bara bilproduktion; den är ett levande monument som förkroppsligar amerikansk industriell styrka och innovation.

Det gigantiska fabriksområdet i Dearborn rymmer också Fords internationella huvudkontor, men Henry Ford ville göra ännu större avtryck än så. Därför inrättade han här ett eget museum om amerikansk industri- och ingenjörshistoria redan 1933, och än idag huserar Henry Ford Museum of American Innovation, eller kort "The Henry Ford", på River Rouge-området.

Genom The Henry Ford kan besökarna också gå en guidad visning på River Rouge Plant, och känna den amerikanska industrihistoriens vingslag. Men det är också en tur genom en hypermodern biltillverkning, med innovationer i framkant både när det kommer till tillverkning och till byggnadskonstruktion, där exempelvis växtbeklädda tak och dagvattenåtervinning gör fabriken till en naturlig del av ekosystemet i närmiljön och minimerar miljöpåverkan och energiåtgång.

Det är i River Rouge Plant som Ford F-150 tillverkas, modellen som är symbolen för amerikansk robusthet och pålitlighet. Klistermärket "Built Ford Tough – With Rouge Pride" är inte bara en kvalitetsstämpel, det är en mycket större känsla av sammanhang och stolthet, en prestige och ett privilegium. Att äga en bil med detta märke är att bli en del av en kultur och att vara en kugge i ett unikt stycke bilhistoria.

River Rogue Plant har helt eget järnvägssystem som användes i 75 år. Som mest – under 1930-talet – arbetade uppemot 120 000 personer på River Rouge Plant. Med tiden har fabriken genomgått flera upprustningar och är i dag en av världens mest avancerade och moderna bilfabriker, samtidigt som den bevarat sin historiska charm och sitt arv.